De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN pleit voor een verplicht Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) voor zorgmedewerkers. Dat zou in het belang zijn voor de patiënt, die dan in een veiligere omgeving terecht komt, meldt De Volkskrant.
“Met een VOG verminder je de risico's”, zegt V&VN-woordvoerder Francis Bolle. “Dat is in het belang van kwetsbare patiënten die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen. Die hebben recht op een veilige omgeving. Een hulpverlener aan bed moet een veilige hulpverlener zijn en niet iemand met een zedendelict op zijn naam.”
Enkele jaren geleden zou de VOG al verplicht ingevoerd worden, maar dat is er uiteindelijk niet van gekomen omdat een verplichte VOG zou leiden tot te veel administratieve lasten. Het gaat om 1,3 miljoen mensen die werkzaam zijn in de zorg. Minister Schippers van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid hebben nu een algemene maatregel van bestuur in voorbereiding om een VOG-plicht in te voeren voor nieuwe medewerkers in de GGZ en langdurige ouderenzorg. Deze maatregel is een minder vergaand alternatief.
NU'91, een vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, staat niet te springen om een VOG. “Ik weet niet of een verplichting de kwaliteit van de zorg bevordert", zegt voorzitter Monique Kempff. "Ik vraag me af of je daarmee voorkomt dat je slechte professionals aanneemt. Er zijn meer criteria om te toetsen of mensen hun vak goed kunnen uitoefenen. Je moet het toetsen en ergens opslaan. En een jaar later moet je het eigenlijk opnieuw toetsen. Het geeft veel gedoe. En wie gaat dat allemaal betalen?”
© Nationale Zorggids
Ja,constant blijven toetsen 1x een Vog afgeven geeft geen garantie. Sexueel misbruik of mishandeling kan ook plaatsvinden na de Vog afgifte.