Het is niet duidelijk hoeveel mensen er jaarlijks ziek worden door hun werk. Dit komt omdat een groot deel van de bedrijfsartsen geen melding maakt van beroepsziekten, terwijl ze dat wel moeten doen. Dat meldt Trouw.
Het gaat jaarlijks om 70 procent van de bedrijfsartsen die geen melding maakt. Bijna de helft rapporteert al tien jaar lang nooit enige beroepsziekte. Het is van belang om te weten welke beroepsziekten er zijn en hoeveel mensen ze hebben. Denk bijvoorbeeld aan gehoorbeschadiging, asbestkanker of schimmelinfecties. In dat geval kunnen er op tijd passende maatregelen genomen worden.
Bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (Ncvb) komen nooit meer dan 7.000 meldingen binnen, terwijl het er veel meer zouden moeten zijn. De artsen die wel keurig de ziektes melden, werken vooral in de bouwsector. Gehoorschade en aandoeningen aan de rug zijn daarom vaak dominant in de lijstjes aanwezig.
Minister Asscher van Sociale Zaken ziet het probleem ook en geeft aan dat in het basiscontract tussen werkgevers en bedrijfsartsen moet staan dat de arts melding maakt als er sprake is van een beroepsziekte. "Daarop gaan we handhaven, en zo proberen we ervoor te zorgen dat er wel gemeld wordt. De inspectie moet boetes kunnen opleggen als er geen contract is afgesloten of als het contract geen afspraken over het melden bevat", zegt Asscher.
De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) vindt dat er goede redenen zijn om de beroepsziekten niet te melden. Ten eerste moeten de bedrijfsartsen het in hun eigen tijd doen, dus onbetaald. Ook zien zij er het nut niet van in. Ze denken dat ze zonder melding er ook een goed overzicht hebben. Daarnaast zijn de artsen onzeker over de juridische consequenties van een melding. Die kan bijvoorbeeld leiden tot een claim van de werknemer bij de baas, met wellicht allerlei juridische vervolgstappen.
© Nationale Zorggids