Een werknemer van een metaalcoatingbedrijf dat kampt met eosinofiel astma, liep hiervoor bij een bedrijfsarts. De bedrijfsarts oordeelde dat de man ander werk moest gaan doen, maar liet droeg dit advies niet over aan de werkgever, met als gevolg een vergroot risico op gezondheidsschade en arbeidsongeschiktheid. Het tuchtcollege voor de gezondheidszorg heeft de bedrijfsarts voor drie maanden geschorst. Dit meldt Skipr.
Bij eosinofiele astma kan iemand klachten krijgen van prikkels zoals uitlaatgassen, dampen en rook, zonder daar allergisch voor te zijn. Volgens het tuchtcollege voor de gezondheidszorg liet de bedrijfsarts zijn patiënt in de kou staan door de ziekte te negeren en hem zijn gedwongen werkzaamheden verder te laten uitvoeren. Want dat is wat er volgens de man gebeurde: hij werd door zijn werkgever gedwongen ongezond werk te doen.
Vervanging bleef uit
Op 16 januari 2023 stapte hij daarom naar de bedrijfsarts. Deze oordeelde ook dat de werkomstandigheden niet veilig waren door zijn aandoening. Het advies was dan ook: stop met dat werk. De arts beloofde een brief naar de werkgever te sturen, maar verzuimde. Na een herinnering op 29 januari en vragen door de advocaat op 24 februari, 10 maart en 13 maart, stapte de man naar het tuchtcollege. Deze benaderde de bedrijfsarts viermaal: in mei, juni, juli en augustus, maar pas bij de zitting in december kwam een antwoord: hij zou zelf kampen met overbelasting en daardoor minder uren maken. De tuchtrechters vonden dat de arts op zijn minst voor vervanging had moeten zorgen. Dit gebeurde niet, met als gevolg dat zijn patiënt onverantwoorde werkzaamheden moest blijven uitvoeren.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky