Artsen zouden kritischer moeten zijn bij de aanpak van medische problemen bij ouderen en meer lef moeten tonen om kwetsbare ouderen niet te lang door te behandelen. Dat zeggen onderzoekers die de morele overwegingen van artsen bij de zorg voor ouderen in kaart brachten. De studie 'Over (-)behandelen' werd maandag gepresenteerd tijdens een congres van de landelijke artsenfederatie KNMG. De auteurs willen daarmee een van de taboes in onze samenleving bespreekbaar maken. Dat meldt AD.
De onderzoekers concluderen dat doorbehandelen tegen beter weten in het lijden van de patiënt onnodig wordt vergroot en verlengd. Het unanieme advies van de onderzoekers aan zowel behandelaars als familie is om niet te lang door te gaan met behandeling. Kwetsbare ouderen verdienen liefdevollle en goede zorg, schrijven de onderzoekers in het rapport, wat betekent dat behandelingen die schadelijk zijn en niet bijdragen aan de kwaliteit van leven nagelaten moeten worden.
“Artsen behandelen patiënten zoals het hun geleerd is,” licht Dirk Jan Bakker toe, bijzonder hoogleraar algemene chirurgie en een van de onderzoekers. “Daarbij komt dat de patiënt hoge verwachtingen heeft. Ook de familie zet artsen regelmatig zwaar onder druk. De 'kwaliteit van rustig sterven' wordt dan niet meer in het oog gehouden,” aldus Bakker.
Uit een recente enquête van de KNMG blijkt dat ruim zeventig procent van de artsen vindt dat er in de laatse levensfase langer wordt doorbehandeld dan nodig. Bijna tachtig procent vindt het een reële optie om patiënten aan het einde van hun leven niet meer te behandelen. Tegelijk blijkt uit de enquête dat bijna de helft van de artsen zich soms door de familie min of meer gedwongen voelt om het leven te rekken van hun dierbare. Dit heeft vaak tot gevolg dat de kwaliteit van leven achteruit gaat.
© Nationale Zorggids