LUMC gestart met eerste Perinataal Palliatief Team van Nederland
Vorige week is het eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland van start gegaan in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het is voor het eerst dat een team van gynaecologen, neonatologen, deelspecialisten, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers palliatieve zorg gaat verzorgen aan een ongeboren kind met een zeer beperkte levensverwachting. Dit meldt het LUMC.
Het medische team werkt samen met kinderthuiszorg, het kindercomfortteam. Eerstelijnsverloskundigen en huisartsen. Ouders kunnen met professionals het gesprek aan over hoe ze hun kindje zo comfortabel mogelijk willen houden en beslissen waar ze willen dat hun kindje komt te overlijden.
Zorg voor ongeboren kind met beperkte levensverwachting
“Wij zijn de eerste in Nederland die de zorg voor het ongeboren kind met een heel beperkte levensverwachting georganiseerd heeft in een palliatief team”, zegt hoogleraar en gynaecoloog Monique Haak. Ze ziet dat gaandeweg tijdens gesprekken de dood een steeds meer bespreekbaar onderwerp wordt, waardoor ouders ineens mogelijkheden beginnen te zien. Zo kunnen ze hun kindje na de geboorte mee naar huis nemen, waar kinderpalliatieve teams dan al voor de geboorte bij betrokken zijn.
Waardig alternatief
Volgens Haak is perinataal palliatieve zorg voor ouders soms een alternatief voor zwangerschapsbeëindiging. De medische zorg, ondersteuning en begeleiding wordt vastgelegd en ouders hebben de tijd om over bepaalde keuzes na te denken. Zo zijn ze beter voorbereid op de geboorte van hun kindje met een heel beperkte levensverwachting en zijn onnodige medische ingrepen soms helemaal niet nodig. “Met ons hele team staan we om de ouders heen vanuit hun wensen en behoeften.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky