Als eerste ziekenhuis in de Europese Unie gaat het Nijmeegse Radboudumc onderzoek doen naar diagnostiek en behandeling van beginnende longkanker met behulp van een robot. Om preciezer te zijn gaan het om een robotgestuurde navigatiebronchoscopie. Artsen krijgen robothulp bij de diagnostiek en behandelingen van kleine afwijkingen diep in de longen. Dit meldt het Radboudumc.
Vanaf 1 januari 2024 is navigatiebronchoscopie opgenomen in het basispakket de zorgverzekering. Deze techniek wordt ingezet om kleine, diep in de long gelegen afwijkingen makkelijker te bereiken. Artsen kunnen met meer precisie dan voorheen een stukje van de long afnemen. Longarts Erik van der Heijden is in het Radboudumc de aangewezen professional om de navigatiebronchoscopie uit te voeren en zijn ziekenhuis traint andere Nederlandse ziekenhuizen om deze methode te gebruiken implementeren.
Nog preciezer
“In deze nieuwe studie onderzoeken we de effectiviteit van een robotgestuurde navigatiebronchoscopie in combinatie met de huidige geavanceerde beeldvorming”, legt Van der Heijden uit. De robot-bronchoscoop wordt bestuurd door de arts. “Met behulp van gevoelige technologie, de flexibiliteit en stuurbaarheid van deze bronchoscoop kunnen we nu toe in de fijnste luchtwegtakjes komen, diep in de long.” De verwachting is dat deze methode nog preciezer is dan de huidige. Het komende onderzoek moet dat uitwijzen. Belangrijk, omdat beginnende longkanker vaak weinig tot geen klachten geeft en vaak bij toeval wordt ontdekt.
Verhoogd risico op longkanker
Ziekenhuizen in de EU zijn geadviseerd om mensen met verhoogd risico op longkanker hierop te screenen. Daar zijn verschillende lidstaten al mee begonnen en de hoop is dat Nederland snel kan volgen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky