Waarom leidt het eten van bewerkt vlees mogelijk tot kanker?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het eten van bewerkt vlees en het risico op dementie. Wat dit verband precies is, moet nog worden aangetoond. Maar duidelijk is wel: bewerkt vlees verhoogt het risico op ziektes. Bekend is onder meer dat er een verband is tussen het eten van bewerkt vlees en het ontstaan van beroertes, diabetes type 2 en kanker. Maar waarom is dat zo? 

Wat is rood vlees?

Varkensvlees, rundvlees en paardenvlees vallen in de categorie rood vlees. Daar vallen ook bewerkte vleesproducten als salami, rookworst, hamburgers en hotdogs onder. Producten die ook nog eens vol zitten met zout, waardoor de bloeddruk omhoog kan schieten.

Wat zit er in bewerkt vlees?

Vlees wordt steeds vaker bewerkt voor meer smaak of een langere houdbaarheid. Roken, zouten of het toevoegen van conserveringsmiddelen zijn voorbeelden van het bewerken van vlees. Deze bewerkingen kunnen ervoor zorgen dat er kankerverwekkende stoffen (carcicogenen) in het vlees ontstaan, die lichaamscellen kunnen beschadigen.

Waarom is het eten van bewerkt vlees schadelijk voor de gezondheid?

Onderzoek toont dus ook aan dat mensen die veel bewerkt vlees eten een verhoogd risico op kanker hebben. Inmiddels valt bewerkt vlees volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder  de classificatie ‘kankerverwekkend voor mensen’ en rood vlees onder ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’. Wie elke dag 100 gram rood vlees heeft een verhoogd risico van 17 procent op darmkanker. Daarnaast zijn er ook sterke aanwijzingen dat het veel eten van rood vlees het risico op longkanker vergroot.

Ook zit er heemijzer in rood vlees, wat het ontstaan van mogelijk kankerverwekkende nitrosaminen kan bevorderen. Desondanks is het verband tussen bewerkt vlees en kanker niet zo sterk als het verband tussen roken en longkanker. Hoogleraar Ellen Kampman van Wageningen Universiteit denkt dat veel ellende voorkomen kan worden als we minder vlees zouden eten, maar ze benadrukt tegelijkertijd dat er veel meer factoren zijn die kunnen leiden tot darm- of longkanker, zoals overgewicht, alcoholgebruik of weinig beweging.

Eten van rood en bewerkt vlees

Het advies van het Voedingscentrum is om wekelijks niet meer dan 300 gram rood vlees te eten en liever helemaal geen bewerkt vlees te eten. Alternatieven hiervoor zijn onder meer kip of andere gevogelte, vis, peulvruchten of noten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Bronnen: KWF Kankerbestrijding, Voedingscentrum