In het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC werkt de afdeling neonatologie met een nieuwe technologie om sepsis vroegtijdig op te sporen bij te vroeg geboren baby’s. Als gevolg daarvan worden minder baby’s ernstig ziek en overlijden er minder kindjes door ernstige bloedvergiftiging. Ieder jaar komen ongeveer honderd baby’s te overlijden aan de gevolgen van sepsis. Dit meldt het Erasmus MC.
Het gaat om een waarschuwingssysteem HeRO dat werkt met big data analyses van het hartritme. Dit systeem werd gebruikt bij 1.200 te vroeg geboren baby’s en blijkt goed te kunnen inschatten of een prematuur geboren baby bloedvergiftiging aan het ontwikkelen is. “Het aantal baby’s dat sterft aan sepsis blijkt ruimt een kwart lager in vergelijking met de jaren voordat we het waarschuwingssysteem gebruikten”, stelt kinderarts-neonatoloog Rob Taal. Ook worden baby’s minder ernstig ziek, omdat ze eerder een behandeling krijgen.
Wel of geen antibiotica
Bij vermoedens van bloedvergiftiging krijgen baby’s uit voorzorg antibiotica, maar dat is soms onnodig. Een verandering in de hartritmevariabiliteit wordt namelijk niet altijd veroorzaakt door sepsis. Daarom combineert het Sophia Kinderziekenhuis de HeRO-technologie met bloedonderzoek, waarbij getest wordt op verschillende waarden. Zo kan nauwkeurig worden ingeschat of een baby sepsis krijgt en antibiotica nodig heeft.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky