Normal_gespek_solliciteren_werk_baan_vergadering

Wie herstellende is van een burn-out, net genezen is van kanker of nog steeds rondloopt met migraine of adhd, weet vaak niet of hij dat wel moet vertellen aan zijn toekomstige werkgever. Het is ook niet verplicht om aandoeningen te vermelden tijdens een sollicitatiegesprek, mits ze geen hinder zijn voor het werk dat iemand doet. Werkgevers mogen op hun beurt niet vragen naar iemands medische achtergrond, tenzij het beoogde werk risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Loopbaancoach Kitty van der Kroon adviseert mensen om tijdens het eerste gesprek in ieder geval niets te zeggen, tenzij ze dat zelf graag willen. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

De loopbaancoach begeleidt mensen die problemen hebben met solliciteren bij het proces. “Dan stel ik ineens de vraag: ben je ziek? Zulke vragen mogen helemaal niet worden gesteld bij een sollicitatie, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Ik zorg er altijd voor dat mensen weten wat hun rechten en plichten zijn in een sollicitatiegesprek”, zegt Kroon. Sollicitanten hoeven dus geen antwoord te geven op deze vraag en mogen zich beroepen op de wet.

Inge van Vuuren heeft migraines en stond ooit voor hetzelfde dilemma: vertel ik het mijn potentiële werkgever wel of niet? Zij is inmiddels haar eigen bedrijf De Migrainecoach gestart en vind het eigenlijk wél verstandig als sollicitanten hun ‘beperking’ vermelden en tegelijkertijd over een werkbare oplossing praten.

Kankerpatiënten zijn soms iets sneller vermoeid en een grotere kans op uitval, maar dat betekent niet dat zij hoeven te vermelden dat ze ziek zijn geweest. Karin van Keimpema is coach en voormalig borstkankerpatiënte. Zij ziet regelmatig cliënten voorbij komen die niet weten wat ze wel en niet kunnen vertellen tijdens een eerste gesprek. Toch is de angst voor afwijzing vaak groter dan de behoefte om eerlijk te zijn. En daarom stellen ze het gesprek over hun ziekte vaak uit. Inmiddels hebben een paar grotere bedrijven in Nederland bevestigt dat zij mensen die kanker hebben gehad gelijk zullen behandelen aan mensen die nog niet eerder kanker hebben gehad.

Door: Redactie Nationale Zorggids