Normal_kind_gezicht_huilen__compfight_

Ouders van de meervoudig gehandicapte Victor stellen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aansprakelijk voor de transportkosten die zij maakten om hun zoon in Zuid-Afrika te laten behandelen. Artsen van het UMCG weigerden om de jongen in ademnood te helpen, waardoor de ouders uitweken naar het geboorteland van de moeder. Dit meldt Zembla. 

De 8-jarige Victor werd vorig jaar opgenomen op de Intensive Care van het ziekenhuis met ademhalingsklachten. De ouders van Victor vroegen om een tracheostoma zodat hun zoon, middels een buisje in zijn luchtpijp, weer beter zou kunnen ademen. De dienstdoende KNO-arts van het UMCG stelde ook een tracheostoma voor om de acute problemen van Victor te verlichten. Het behandelteam weigerde echter deze ingreep uit voeren en zeiden tegen de bezorgde ouders dat het tijd was om afscheid te nemen van hun zoon.

Uiteindelijk onderging Victor in Zuid-Afrika een behandeling waardoor hij nu hersteld is van de ademhalingsproblemen. Moeder Alida heeft in haar geboorteland al sinds Victors geboorte contact met kinderarts Pieter Fourie. Volgens hem is de handelswijze van het UMCG 'onethisch'. Fourie gaat de zaak melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De kosten voor het transport naar Zuid-Afrika komt neer op een slordige 150.000 euro. Die kosten willen de ouders nu verhalen op het Universitair Medisch Centrum Groningen.

In onderzoeksprogramma Zembla doen de ouders hun beklag over de handelswijze van het ziekenhuis. Ook het Radboudumc heeft volgens de ouders niet juist gehandeld. Het ziekenhuis in Nijmegen gaf een second opinion die enkel gebaseerd was op Victor's dossier. Er was geen ruimte om de jongen op de nemen en zelf tot een oordeel te komen. Ook behandeling in Essen (Duitsland) ging niet door omdat het UMCG niet akkoord ging met de voorwaarden voor nazorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids