UMCG voert volledige loting in voor studies geneeskunde en tandheelkunde

Middelbarescholieren die in 2025 besluiten de studie geneeskunde of tandheelkunde te willen volgen in Groningen, doen hiervoor mee aan een volledige loting. Volgens het UMCG is een lotingsysteem eerlijker dan de huidige decentrale selectie. Dit melden OogTV en UMCG. 

De decentrale selectie zorgt ervoor dat toekomstig studenten tandheelkunde of geneeskunde zich daarop voorbereiden door hoge cijfers te halen, dure cursussen te volgen of een passend cv op te bouwen. Maar hierdoor is volgens het UMCG een groep ‘high achievers’ ontstaan met een verhoogd risico op uitval door een burn-out. “Zij hebben van jongs af aan geleerd ‘Ik moet mezelf bewijzen’. Terwijl het allemaal niet zo maakbaar is”, aldus prodecaan onderwijs en opleiden Marieke Schuurmans.

Eerstegeneratiestudenten 

En dan is er volgens haar ook een groep studenten die als eerste van hun familie naar de universiteit gaat of geen relevant medisch netwerk heeft, die bij voorbaat al besluit níet deel te nemen aan de decentrale selectie. Maar uiteindelijk heeft iedereen met een vwo-diploma met een passend pakket de benodigde kennis om de studie geneeskunde of tandheelkunde te volgen. “Daarom gaan we ongewogen loten.” Schuurmans vindt het ook belangrijk dat er artsen en tandartsen komen die een goede afspiegeling zijn van de bevolking, dus dat er ook genoeg medisch professionals zijn met een niet-Westerse achtergrond. Artsen en tandartsen met dominant Nederlandse waarden, kunnen onbewust onbekwaam zijn voor patiënten uit andere delen van de wereld.

Volledig loten

Sinds 2016 kunnen studenten alleen een plekje krijgen bij de studie geneeskunde of tandheelkunde via decentrale selectie. Kandidaten moesten hiervoor een dag naar het UMCG om te getoetst te worden. Tot 2016 werd een deel van de studieplekken verdeeld via een loting en een deel via decentrale selectie. Een deel van de plekken werd gereserveerd voor studenten die via gewogen loting binnenkwamen; vwo-leerlingen met een gemiddeld rapportcijfer van een 8 of hoger. Vanaf 2025 vindt er dus alleen nog volledig loten plaats.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky