Umc's gaan landelijk samenwerken voor zorg bij aangeboren hartafwijking

De universitair medische centra in Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht gaan de zorg voor mensen met een aangeboren hartafwijking samen organiseren. Rotterdam en Nijmegen gaan dit ook samen doen en het Maastricht UMC+ zoekt hiervoor de samenwerking met academische ziekenhuizen in Leuven en Aken. Hiervoor hebben de umc’s en het ministerie van Volksgezondheid afspraken gemaakt. Dit meldt UMC Utrecht.

Volgens de umc’s zorgt de nieuwe werkwijze ervoor dat patiënten met een aangeboren hartafwijking nu en in de toekomst voorzien blijven van goede zorg. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals kunnen de zorg hierdoor ook verder verbeteren.

Zo dicht mogelijk bij huis

Het samenwerkingsverband van Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht heeft als uitgangspunt dat iedere patiënt zo dicht mogelijk bij huis behandeld wordt en dat de zorg nog beter om hen heen wordt georganiseerd. De zorgverleners van de verschillende umc’s zullen als één team werken, onder meer via een (landelijk dekkend) multidisciplinair overleg. Iedere umc blijft acute, levensreddende hartzorg bieden en patiënten blijven behandelen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten voor aangeboren hartafwijkingen. Alle umc’s blijven zich ook inzetten voor levenslange hartzorg en psychosociale en maatschappelijke ondersteuning voor kinderen en hun gezinnen.

Door: Nationale Zorggids