Door stijging AOW-leeftijd heeft bijna 50 procent van de 65-jarigen nog een baan

Bijna de helft van alle 65-jarigen in Nederland had in het tweede kwartaal van dit jaar een baan. Dit is aanzienlijk meer vergeleken met tien jaar geleden, toen dit nog geen 15 procent was. Ook de arbeidsparticipatie van 55-plussers is de afgelopen jaren sterk toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit komt vooral door de stijging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. In 2013 werd deze al verhoogd naar 65 jaar plus een maand.

20 tot 40 uur

Vooral het aantal 65-jarigen met een deeltijdbaan van 20 tot 35 uur per week of een voltijdbaan van 35 uur of meer nam de afgelopen jaren toe. De stijging van het aantal 65-jarigen met een kortere werkweek was volgens het CBS veel minder groot.

Hbo en universitair geschoolden vaker aan het werk

Het statistiekbureau stelt ook vast dat hbo'ers en universitair geschoolden van 55 jaar of ouder vaker werkzaam zijn dan mensen van dezelfde leeftijd zonder een dergelijk diploma. "Bij 55- tot 60-jarigen hadden bijna negen op de tien hbo- of universitair geschoolden betaald werk, tegenover bijna zeven op de tien mensen met een vmbo-diploma of daarmee vergelijkbaar", aldus het CBS.

Door: ANP