Het plan om vanaf 2026 weer een inkomensafhankelijk bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in te voeren, is in internetconsultatie gegaan. Cliëntenorganisaties hebben een kritische reactie achtergelaten. Ieder(in), de Seniorencoalitie, Patiëntenfederatie Nederland, MantelzorgNL, MIND, Per Saldo, Alzheimer Nederland, Spierziekten Nederland, Wij Staan Op! En Gehandicapten Patiënten Platform Zeist benadrukken hierin de risico’s van het afschaffen van het abonnementstarief en het invoeren van de inkomensafhankelijke bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen. Mensen die al met hoge zorgkosten te maken hebben, worden hierdoor het meest geraakt. Dit meldt Ieder(in).
De organisaties roepen op tot behoud van het abonnementstarief voor andere Wmo-voorzieningen dan huishoudelijke hulp. Bijna 94 procent van de uitgaven aan Wmo-voorzieningen bestaat uit huishoudelijke hulp. Aan andere Wmo-voorzieningen als ondersteuning thuis is de afgelopen jaren juist minder uitgegeven. “Wij pleiten ervoor dat het abonnementstarief in ieder geval behouden blijft voor andere Wmo-voorzieningen en voor mensen die gebruikmaken van huishoudelijke hulp in combinatie met andere Wmo-voorzieningen”, aldus de belangenbehartigers.
Eigen bijdrage mag niet leiden tot mijden van ondersteuning
Er zijn zorgen dat de eigen bijdrage ertoe leidt dat mensen geen ondersteuning via de Wmo meer gaan afnemen. Vooral mensen die de eigen bijdrage niet kunnen betalen, geen beroep kunnen doen op hun sociale netwerk of particuliere hulp kunnen inschakelen, komen erdoor in de problemen. De vrees is dat nog meer mensen zorg zullen mijden als ze te maken krijgen met de inkomensafhankelijke bijdrage. Bij de eerste invoering hiervan in 2015 gebeurde dit ook, aldus de organisaties.
Eigen bijdrage pgb-houders
Volgens het huidige voorstel moeten cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) een eigen bijdrage betalen voor ondersteuning die ze (nog) niet ontvangen. “Wij pleiten er daarom voor dat voor pgb-cliënten de eigen bijdrage zou moeten ingaan bij daadwerkelijke aanvang van de zorg en dat pauzering mogelijk moet zijn.”
Administratieve lasten
De uitvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage leidt ook tot zorgen bij de belangenbehartigers. Zo is de vrees dat Wmo-gebruikers te maken zullen krijgen met meer administratieve lasten.
Ieder(in), de Seniorencoalitie, Patiëntenfederatie Nederland, MantelzorgNL, MIND, Per Saldo, Alzheimer Nederland, Spierziekten Nederland, Wij Staan Op! En Gehandicapten Patiënten Platform Zeist hopen dat het ministerie van Volksgezondheid zorgt dat de Wmo toegankelijk blijft voor iedereen. “De bestaanszekerheid voor mensen met levenslange, levensbrede beperkingen of een chronische ziekte staat al te veel onder druk.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky