Uniek Sporten Thuis verbetert toegankelijkheid sport voor mensen met beperking

Uniek Sporten Thuis, een initiatief van Fonds Gehandicaptensport en de 336 gemeenten, is deze week gelanceerd. De nieuwe website met work-outs voor mensen met een beperking moet de toegankelijkheid tot sport voor mensen met een beperking vergroten. Het programma is maandag officieel gelanceerd in het TeamNL Huis in Parijs met een live work-out door Paralympiër Noah Mbuyamba. Dit meldt Fonds Gehandicaptensport. 

Ook voor mensen met een beperking zou sporten en bewegen een vanzelfsprekendheid moeten zijn. De website Uniek Sporten Thuis met speciale oefeningen moet barrières doorbreken en biedt ondersteuning voor het bereiken van sportieve doelen. Er zijn activiteiten beschikbaar voor beginners en gevorderden die zijn afgestemd op verschillende beperkingen. De trainers in de video’s hebben zelf ook een beperking en delen hun kennis en ervaring voor een optimale sportervaring.

Zeven categorieën

De work-outs bevatten zeven soorten categorieën: blind/slechtziend, doof/slechthorend, rolstoelgebruik met verminderde of volledige armfunctie, verminderde beenfunctie, verminderde armfunctie en chronische klachten.

Bartiméus Fonds heeft de ontwikkeling van Uniek Sporten Thuis mede mogelijk gemaakt. Omdat de oefeningen zo toegankelijk mogelijk moeten zijn, kan iedereen er gratis gebruik van maken. Voor doven en slechthorenden zijn de video’s voorzien van gebarentaal en ondertiteling en voor mensen met een visuele beperking is er audiodescriptie beschikbaar.

Registreren voor gebruik van Uniek Sporten Thuis kan hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky