In 2070 telt Nederland ruim 20,7 miljoen inwoners, verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aandeel 65-plussers zal tussen nu en dan stijgen. Op dit moment is een op de vijf Nederlanders 65 jaar of ouder, in 2070 gaat het waarschijnlijk om meer dan 26 procent.
Dat een steeds groter deel van de bevolking een oudere zal zijn, is volgens het CBS het gevolg van de geboortegolf net na de Tweede Wereldoorlog en die in de jaren 60. Ook speelt de stijgende levensduur een rol.
Tussen 2040 en 2050 stabiliseert het aantal ouderen, zo verwacht het statistiekbureau. Een kleinere generatie wordt rond die tijd 65 jaar en veel ouderen die net na de oorlog werden geboren zullen dan overlijden. Na 2050 neemt het aantal ouderen opnieuw toe, onder meer doordat de grotere generatie millennials dan 65 jaar wordt.
Verdubbeling aantal 80-plussers
Het aantal 80-plussers zal naar verwachting in 2070 meer dan verdubbeld zijn. In 2070 zijn er naar verwachting ruim twee miljoen mensen 80 jaar of ouder, aldus het statistiekbureau. Dit jaar zijn dat er 850.000.
De bevolking van Nederland groeit met name door migratie en de langere levensduur. De toename vindt vooral komende decennia plaats. Van 2024 tot en met 2056 neemt het aantal inwoners toe van 18 miljoen naar 20 miljoen mensen. Daarna neemt het groeitempo af.
Gebruikt model CBS
Om de ontwikkeling van de bevolking te bepalen maakt het CBS gebruik van een model waarin aannames over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie in de toekomst worden verwerkt. Het aantal migranten kan echter per jaar sterk verschillen en ook is onzeker of de stijging van de levensduur op hetzelfde tempo zal doorzetten. Daarom benadrukt het statistiekbureau dat de voorspellingen over bevolkingsgroei "met onzekerheden omgeven" zijn. Wel is het "zeer waarschijnlijk" dat we in 2070 uitkomen op een bevolking van tussen de 19 miljoen en de 22,4 miljoen mensen.
Door: ANP