Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de mutaties, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.
Maandag: evenveel coronasterfte onder ouderen ondanks vaccinatie
Hoewel de coronaklachten bij kwetsbare ouderen na vaccinatie milder zijn, is het sterftepercentage vergelijkbaar. Net als bij de eerste coronagolf ligt dat percentage op 22 procent. Hoe zit dat?
Dinsdag: waarom worden reumamedicijnen gebruikt voor de behandeling van Covid-19?
Reumamedicijnen worden gebruikt bij de behandeling van Covid-19. Uit onderzoek van het Imperial College London en het Universitair Medisch Centrum Utrecht kwam naar voren dat de ontstekingsremmers die aan reumapatiënten worden voorgeschreven ook werken om corona-infecties af te remmen. Nu dreigt er echter een wereldwijd tekort aan het medicijn. Waarom worden coronapatiënten dan toch met dit middel behandeld?
Woensdag: coronapas na 1 februari niet meer geldig zonder boosterprik
De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Nederland en de andere EU-landen krijgen zo drie weken langer dan aanvankelijk de bedoeling was, de tijd om zoveel mogelijk mensen een oppepprik aan te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.
Donderdag: groot deel Nederlanders wil vaccinatieplicht, maar nog groter deel niet.
In Nederland is 36 procent van de bevolking voor een vaccinatieplicht, maar 43 procent is daar tegen. Ook onder gevaccineerden is de verdeeldheid groot, daar is 41 procent het wel eens met een plicht, maar toch ook nog 36 procent tegen. Gekeken naar politieke voorkeur, valt één partij op.
Vrijdag: vertrouwen in coronabeleid op laagste punt sinds pandemie
Het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid is op het laagste punt sinds het begin van de pandemie, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD GHOR. Van de ondervraagden vindt bijna driekwart (71 procent) dat er (veel) te weinig maatregelen zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Ook is er kritiek van ondervraagden op de in hun ogen trage start met de boostervaccinaties. Meer over het onderzoek lees je hier.
Door: Nationale Zorggids