Onderzoek Coronacommissie Tweede Kamer duurt 32 maanden

Het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie naar de coronacrisis en het overheidsbeleid daarin, zal naar verwachting 32 maanden duren. Het onderzoek bestaat uit vier fases. Na een intensieve voorbereiding begint de commissie vanaf december 2025 met openbare verhoren. Het rapport met alle bevindingen en conclusies zal dan in december 2026 klaar zijn, zo heeft de commissie bekendgemaakt in het onderzoeksvoorstel dat woensdag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Onderzoek Coronacommissie Tweede Kamer duurt 32 maanden

De commissie kijkt onder meer naar de afwegingen die het kabinet destijds heeft gemaakt en naar de effecten die de coronacrisis had op de samenleving. Ook het functioneren van de Tweede Kamer komt aan bod, zodat er ook lessen kunnen worden getrokken. Voorzitter van de commissie is VVD-Kamerlid Daan de Kort. Ook GroenLinks-PvdA, PVV, NSC, BBB en FVD zijn vertegenwoordigd in de commissie.

De deelname van FVD leidde in de voorbereidende coronacommissie tot rumoer, onder meer omdat de partij fel tegenstander was van de coronamaatregelen. Afgelopen zomer stelde de Tweede Kamer de enquête voorlopig uit, omdat bij partijen weinig animo was om hier een Kamerlid voor af te vaardigen. Na de verkiezingen besloot de nieuwe Tweede Kamer om het onderzoek weer op te pakken.

Onderzoeksvoorstel

Het nieuwe onderzoeksvoorstel is op enkele punten aangepast. De commissie gaat bijvoorbeeld minder onderzoek doen naar de communicatie van de overheid tijdens de pandemie. Hier is volgens de leden al voldoende aandacht aan besteed in andere onderzoeken. Daarnaast is de onderzoeksduur twee maanden ingekort.

Pepijn van Houwelingen van FVD is speciaal voor de enquête teruggekeerd naar de Tweede Kamer, in de plaats van Freek Jansen, wat in de parlementaire geschiedenis een ongebruikelijke stap is. Van Houwelingen bagatelliseerde corona tijdens de pandemie en was fel tegen vaccinaties en maatregelen zoals de avondklok.

De sfeer in de commissie is tot dusver goed, zegt voorzitter De Kort. Wel benoemt hij dat onderling werkafspraken zijn gemaakt. Die gaan onder meer over de omgang met vertrouwelijke stukken en over debatten waar de leden aan mee zullen doen. "We moeten een houding hebben waarin we neutraal zijn en nieuwsgierig", zegt de VVD'er

Door: ANP