Farmaceutisch bedrijf Goodlife Fertility die eerder de rechtszaak tegen Menzis won bij de rechtbank én het gerechtshof, heeft nu van de Hoge Raad toch geen gelijk gekregen. Menzis is marktleider in Twente en besloot als preferentiebeleid te voren dat één bepaalde hoge dosering van vitamine D van een bepaalde producent de voorkeur had. Via een aanbesteding werd Goodlife Fertility niet de voorkeursproducent. Dit meldt Tubantia.
Normale doses vitamine D zijn gewoon in drogisterijen en supermarkten te koop, maar hogere doses worden voorgeschreven door artsen en uitgegeven door apotheken. Ouderen krijgen dit bijvoorbeeld preventief voorgeschreven. Sinds 2019 zitten voorgeschreven vitamine D-pillen niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. De doseringen waren namelijk ook gewoon te koop bij drogisterijen en vergoeding bleek dus onnodig duur, omdat ook de apotheekkosten onder de vergoeding vielen.
Preferentiebeleid Menzis
Sindsdien worden alleen medisch noodzakelijke hoge doseringen vergoed. Echter, nu is er alsnog sprake van een kostenstijging. Dit komt doordat 50 procent van de mensen die vitamine D voorgeschreven krijgt, van de apotheek een hogere dosering krijgt. Menzis besloot daarop alleen één bepaalde hoge dosering van één producent te vergoeden en hanteerde hierop dus een preferentiebeleid (ofwel voorkeursbeleid). De geprefereerde producent werd via een aanbesteding gekozen, waar Goodlife Fertility het niet mee eens was. Het farmaceutisch bedrijf vond dat het ongepast was om het voorkeursbeleid ook te hanteren bij de hoogte van doseringen. Dat zou alleen de minister voor Medische Zorg mogen en moeten artsen hun vrijheid behouden door zelf de dosering te kiezen voor hun patiënten.
Preferent middel op basis van dosering mág
De Arnhemse rechtbank en het gerechtshof gingen hier eerder in mee, maar de Hoge Raad doet dat niet. Die vindt dat Menzis een preferent middel mag aanwijzen op basis van dosering. Is de behandelend arts van mening dat die dosering niet verantwoord is, dan mag gekozen worden voor een ander middel. Het is nu aan het gerechtshof in Den Bosch om hier nogmaals een uitspraak over te doen. Tot die tijd is staat het preferentiebeleid van Menzis op stil. Menzis hoopt er met Goodlife zelf uit te kunnen komen.
Door: Nationale Zorggids