Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.
Maandag: verborgen coronaburn-outs zijn tikkende tijdbom
Hele bedrijfstakken, waaronder vitale sectoren, dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out luidt met name de noodklok over de verborgen burn-outklachten. Maar liefst 80 procent van de burn-outpatiënten ziet hun eigen uitval niet aankomen. Plots gaat het licht uit.
Dinsdag: 738 nieuwe coronapatiënten waren op vakantie in het buitenland
Van de mensen die afgelopen week positief zijn getest op het coronavirus, zijn 738 in de twee weken ervoor in het buitenland geweest. Dat is 18,4 procent van alle nieuwe gevallen. Iets meer dan een kwart was in Frankrijk, bijna een kwart in Spanje en anderen waren in Turkije en Malta.
Woensdag: persconferentie kondigt aanscherpingen coronamaatregelen aan
Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af, waarschuwde het kabinet woensdagavond. Daarom kondigde het aanscherpingen aan, waaronder het dringende advies om geen grote bijeenkomsten thuis meer te organiseren. Maximaal 6 gasten thuis met iedereen vaste zitplaats, zei het kabinet deze week.
Donderdag: 5.000 vrouwen kloppen met moedermelk aan bij Emma Kinderziekenhuis
Na een oproep van het Emma Kinderziekenhuis om moedermelk te doneren voor onderzoek naar corona, klopten ruim 5.000 vrouwen aan bij het ziekenhuis. Het melk van vrouwen die een corona-infectie hebben doorgemaakt blijkt antistoffen te bevatten. Uit onderzoek moet blijken of de melk in de praktijk gebruikt kan worden.
Vrijdag: zorgpersoneel voelt zich in de steek gelaten door overheid
Veel zorgpersoneel voelt zich in de steek gelaten door de overheid en het RIVM. Ze zeggen dat er de afgelopen tijd alleen oog is geweest voor de intensive cares en dat personeel in verpleeghuizen en de thuiszorg gewoon aan het werk moesten met coronaklachten en zonder beschermende kleding.
Door: Nationale Zorggids