Griep en longontsteking hebben de afgelopen 16 weken Nederland in haar greep gehouden. Hoewel de meest recente cijfers nog niet bekend zijn, zijn naar schatting meer dan 8.000 mensen overleden aan de gevolgen van griep. Ziekenhuizen liggen nog vol met grieppatiënten, veelal met ernstige complicaties. Seniorenorganisatie KBO-PCOB neemt het voortouw en roept overheid en maatschappelijke organisaties op om samen tot een 'actieplan wintersterfte' te komen. Dit meldt KBO-PCOB.
KBO-PCOB directeur Manon Vanderkaa stelt: “Het is de hoogste tijd voor een nationaal actieplan. Op een nieuwe stille ramp zit niemand te wachten.” KBO-PCOB is van mening dat nog veel preventiemogelijkheden onbenut blijven. Daarom de oproep om op korte termijn om tafel te gaan zitten met het ministerie van Volksgezondheid, patiëntenverenigingen, artsen en verpleegkundigen, maar ook met zorgverzekeraars, GGD-Nederland, en werkgevers- en werknemersorganisaties.
Bovendien laten niet genoeg mensen in risicogroepen zich vaccineren tegen griep. Volgens de meest recente cijfers (2016) lag de vaccinatiegraad in risicogroepen op 54 procent. Het streefgetal is een dekking van 75 procent.
Een ander punt is adequate voorlichting over het voorkomen van griep en longontsteking door een bewustwordingscampagne onder het grote publiek. Hygiënische en andere maatregelen moeten hierbij aan bod komen. Bij het opstellen van het actieplan moet ook gekeken worden in hoeverre het loont om vaccinatie van zorgverleners verplicht te stellen. Nogal wat mensen lopen griep op via een hulpverlener in onder andere het ziekenhuis.
De aanhoudende griep van de afgelopen maanden zorgde voor veel persoonlijk leed en torenhoge maatschappelijke kosten. De griepepidemie die momenteel ten einde loopt, eiste vooral zijn tol onder ouderen. Alleen al in de leeftijdscategorie 65 tot 80-jarigen steeg het aantal sterfgevallen deze winter met 12 procent. Onder 80-plussers was het aantal sterfgevallen tijdens de afgelopen winterperiode zelfs 26 procent meer dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids