Aantal mazelenbesmettingen Den Haag blijft onverwachts toch toenemen

Ondanks dat kinderen in Den Haag vanwege de zomervakantie niet naar school gaan, neemt het aantal meldingen van mazelen in de regio nog altijd toe. Vlak voor de vakantie waren er 33 zieke kinderen. Nu zijn dat er 47. Waarschijnlijk hebben nog wel meer kinderen een mazelenbesmetting, want dit zijn alleen de gevallen die bij de GGD zijn gemeld. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De GGD had verwacht dat de zomer vakantie zou leiden tot een afname of stabilisatie van het aantal mazelenbesmettingen, maar het tegengestelde blijkt waar. “Dit is niet wat we wilden”, laat een woordvoerder weten. Aan het begin van de uitbraak was een basisschool nog te herleiden als besmettingsbron, maar inmiddels de haard niet meer terug te leiden naar een bron. De GGD voert bij elke melding nog altijd bron- en contactonderzoek uit.

Geen onschuldige kinderziekte

Mensen die terugkomen van vakantie dienen nu ook extra voorzichtig te zijn, omdat het virus ook in Oostenrijk, Italië en Turkije mensen ziek maakt. De GGD-woordvoerder benadrukt dat mazelen geen onschuldige ziekte is, vooral niet voor de allerjongsten die hun eerste vaccinatie BMR-vaccinatie nog niet hebben gehad. Ook voor zwangeren kan een mazelenbesmetting gevaarlijk zijn, vanwege het risico op vroeggeboorte of een miskraam.

Complicaties

Mazelen is volgens de Centers for Disease Control and Prevention vooral gevaarlijk door de complicaties die erdoor optreden. In 30 procent van de besmettingen treedt een complicatie op, blijkt uit cijfers die in de Verenigde Staten zijn bijgehouden. Vaak ontstaat een middenoorontsteking, soms een longontsteking. In een op de duizend gevallen kan iemand een hersenontsteking oplopen, die zelfs jaren na de mazelenbesmetting nog tot uiting kan komen. Het overlijdensrisico bij mazelen is een tot drie op de duizend.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky