Normal_13814762330010_2

(Novum) - Een deel van de rijkere Nederlanders is vanwege fiscale voordelen bereid om een deel van zijn vermogen weg te geven. Ook de verhoging van de eigen bijdrage van verzorgingstehuizen voor mensen met een flinke spaarrekening zorgt voor een hogere schenkbereidheid. Dat stelt ING vrijdag op basis van onderzoek van TNS NIPO.

"Een op de drie ondervraagden ziet fiscale voordelen als de belangrijkste reden om een deel van het vermogen aan familie te schenken tijdens het leven", legt ING-directeur private banking Karin van Gennip uit.

Rijkere ouderen kunnen fiscaal voordelig geld weggeven aan hun nabestaanden of goede doelen. Het kabinet heeft daarnaast per 1 oktober een schenking tot honderdduizend euro voor huizenbezit belastingvrij gemaakt. Als dat geld pas na het overlijden naar de nieuwe eigenaren gaat, moet een veel groter deel worden afgestaan via de erfbelasting.

Een op de zeven vermogenden die bereid zijn tot schenken, willen dat doen voordat zij in een zorginstelling terechtkomen. "Een waarschijnlijke reden hiervoor is dat door een deel van het vermogen te schenken, de eigen bijdrage [voor deze zorg] mogelijk verlaagd kan worden", denkt Van Gennip. Sinds dit jaar moeten ouderen met meer vermogen voor AWBZ-zorg meer zelf bijdragen. Van de rijkere ouderen die hiervan op de hoogte zijn, zegt 39 procent dat de eigen bijdrage van invloed is op hun schenkgedrag.

De meeste vermogenden die een schenking overwegen, denken aan een gift aan hun kinderen (83 procent) of kleinkinderen (36 procent). Twintig procent overweegt een schenking aan een goed doel.