Baby’s met meerdere sociale contacten in hun eerste levensjaren, hebben op 17-jarige leeftijd minder moeite om hun vooroordelen los te laten. Zij kunnen dus makkelijker over bepaalde stereotypen heen stappen. Dit meldt de Radboud Universiteit.
Aannames en vooroordelen kunnen iemands gedrag tegen over een ander beïnvloeden. “Denk aan het verschil tussen hoe je tegen een kind of tegen een volwassene zou praten”, legt neurowetenschapper Saskia Koch aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit uit. Dat 17-jarigen hier makkelijk overheen stappen als ze op jonge leeftijd naar de kinderopvang gaan, blijkt uit haar onderzoek. Op de kinderopvang hebben ze meer sociale contacten, uit allerlei rangen en standen. Op 17-jarige leeftijd kregen deze kinderen daarom de opdracht om een spelletje te doen met iemand die ze niet zagen.
Communicatieve patronen
De tiener en medespeler moesten samen een object op een spelbord vinden, maar alleen de 17-jarige was op de hoogte van de locatie van het object. Dit moest deze communiceren zonder woorden te gebruiken. “Ze moesten dus communicatieve patronen bedenken waar de ander wat mee kon, zodat de ander het object vond. Dat kon door bijvoorbeeld bepaalde bewegingen te maken.” De 17-jarigen kregen de ene keer te horen dat ze met een kleuter speelden en de andere keer zouden ze met een volwassene spelen. In werkelijkheid speelden ze iedere ronde met dezelfde persoon. Zij pasten hun patronen aan op de persoon met wie zij dachten te spelen, waarbij ze meer nadruk legden op bepaalde bewegingen. Hoe snel ze dit patroon loslieten, hing af van de tijd die ze op de kinderopvang hebben besteed.
Stereotypen loslaten
“We zagen dat 17-jarigen die als baby met veel verschillende mensen in aanraking waren gekomen, eerder over een stereotype heen konden stappen. Ze bleven niet lang hangen in het idee dat ze met een kind aan het spelen waren, door bijvoorbeeld langzamer te bewegen. Ze kwamen er in de interactie achter dat het “kind” ook heel goed was en gingen vaker af op die interactie. Daar baseerden ze dan hun spel op”, aldus Koch. Zij concludeert dus dat baby’s met meer sociale contacten in hun adolescentie makkelijker over stereotypen kunnen heen stappen, omdat ze gevoeliger zijn voor interactie en hun vooraf bedachte beeld van een medespeler sneller los kunnen laten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky