Vrouwen die al eens een keizersnede hebben gehad, kunnen daardoor in de toekomst mogelijk minder makkelijk weer zwanger worden. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. De reden is dat na een keizersnede een zogenoemde niche kan ontstaan, een holte in de baarmoeder waar vocht en bloed zich kan ophopen. Dit zou een nieuwe zwangerschap kunnen bemoeilijken. Dit meldt het Parool.
Het Amsterdam UMC heeft het eerste grote onderzoek naar het onderwerp geleid. Al langer zijn er theorieën over verminderde vruchtbaarheid onder vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan. In het onderzoek zijn koppels in hun ivf-behandeling gevolgd. 334 Van de vrouwen heeft al een keizersnede gehad in het verleden, 983 heeft de eerste bevalling vanigaal gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van de vrouwen met een eerdere keizersnede zwanger werd, tegenover 46 procent van de vrouwen met een eerdere vaginale bevalling.
Eicel kan zich moeilijker innestelen
Hoogleraar gynaecologie en onderzoeksleider Judith Huirne: “Dat is een belangrijk verschil. Als we inzoomen op de vrouwen die een niche hebben, zijn de verschillen nog groter.” Hoe het komt dat vrouwen met een niche meer moeite hebben om weer zwanger te worden, is niet helemaal duidelijk. Wel wordt gedacht dit dit komt omdat er bloed achterblijft in deze holte in de baarmoeder. Mogelijk kunnen zaadcellen daardoor moeilijker de eicel bereiken. Ook kan de bevruchte eicel zich mogelijk minder goed innestelen.
Door alleen vrouwen de onderzoeken die een ivf-behandeling ondergaan, worden andere oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen uitgesloten. Bijvoorbeeld wanneer een eileider niet doorgankelijk is en er om die reden geen eicel bevrucht kan worden.
Ieder jaar 25.000 keizersneden in Nederland
Ieder jaar worden in Nederland zo’n 25.000 keizersneden uitgevoerd. Dit is ongeveer 15 procent van het totale aantal geboortes. Een percentage dat behoorlijk laag ligt vergeleken met andere landen. In Brazilië geldt in sommige klinieken een percentage van 80 procent en in China is dit 55 procent van alle geboortes. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat de 15 procent van Nederland rond het wenselijke percentage ligt. Keizersneden zijn belangrijk om het leven van de baby en de moeder te kunnen redden. Echter is het goed om veel voorlichting te geven over een keizersnede en de risico’s die daarbij horen. “Als je een keuze kan maken, maak hem dan bewust”, alsdus hoogleraar gynaecologie Huirne.
Door: Nationale Zorggids