Normal_kinderdokter_kinderafdeling_arts_kinderarts_dokter

Kinderartsen maken zich zorgen om het stijgende aantal kinderen dat binnen wordt gebracht na het inslikken van een knoopbatterij. Zo’n kleine ronde batterij lekt zuur en kan na het inslikken binnen een uur een gat branden in de slokdarm. Het kind moet direct naar het ziekenhuis worden gebracht, maar ouders en huisartsen handelen niet altijd correct. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Bij het Erasmus MC in Rotterdam werden vorige week maar liefst drie kinderen binnengebracht die een knoopbatterij hadden ingeslikt. Normaal ligt dit aantal op één nieuw geval om de maand. Het aantal slachtoffers is beangstigend omdat de schade groot kan zijn. Zestien kinderen zijn vanaf 2008 ernstig gehandicapt geraakt en twee kinderen zijn zelfs overleden. Wanneer de batterij niet op tijd operatief wordt verwijderd, kan ernstig letsel zoals een verlamming optreden.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde vermoedt dat het aantal slachtoffers hoger ligt. Daarom zijn kinderartsen opgeroepen om alle incidenten met batterijen te melden, en per kwartaal verslag te doen van het letsel van de slachtoffers. Zo wordt geprobeerd een beter beeld te vormen van batterij-incidenten en de gevolgen daarvan. Ook huisartsen worden opgeroepen klachten serieus te nemen. Het is voorgekomen dat een kind naar huis werd gestuurd met een zetpil.

Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van deze incidenten. Knoopbatterijen zitten veelal in afstandsbedieningen, fototoestellen en speelgoed. Vooral bij producten die niet specifiek voor kinderen zijn bedoeld, kunnen de batterijen makkelijk uit het voorwerp vallen. Kinderen zien de glimmende batterijen als iets leuks of lekkers en stoppen dit in hun mond. Kinderen waarbij het vermoeden bestaat dat zij een batterij hebben ingeslikt, moeten direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Het gebrek aan eetlust zou een teken kunnen zijn. “Wanneer het kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot”, waarschuwt Lissy de Ridder, kinderarts in het Erasmus MC.

Door: Redactie Nationale Zorggids