De 23 Nederlandse geboortecentra zijn een goede plek om te bevallen, zo blijkt uit onderzoek van diverse instituten. Tijdens het onderzoek is gekeken naar de uitkomsten van de bevalling, de waardering van vrouwen met geplande geboortezorg in een geboortecentrum en de kosten van een geboortecentrum zijn tegenover de kosten van een geplande poliklinische bevalling geplaatst. Het blijkt dat er grote verschillen zijn in organisatie en inrichting van de centra, maar de kwaliteit van zorg komt voornamelijk overeen. Dat meldt TNO.
Op veel plekken in Nederland is het voor vrouwen mogelijk om te bevallen in een geboortecentrum. Het maakt niet uit of een vrouwe kiest voor een geplande bevalling in een geboortecentrum of polikliniek, de uitkomsten voor moeder en kind zijn hetzelfde. Ook zijn de verschillen in kosten van een geplande bevalling en een poliklinische bevalling niet groot. De onderzoekers adviseren vrouwen te overleggen met hun verloskundige over de locatie waar zij willen bevallen en wat de mogelijkheden zijn.
In het onderzoek vond een tweedeling van de beoordeling plaats. Allereerst ging het om de locatie van het geboortecentrum ten opzichte van de verloskamers van het ziekenhuis. Ook is gekeken hoe de zorg is ingericht, door onder andere de samenwerking van de zorgverleners te beoordelen, hoe de samenwerking van het bestuur is en de visie op zorg. Omdat de geboortecentra zo van elkaar verschillen zijn er er geen kenmerken gevonden die maken dat het ene centrum beter is dan het andere centrum.
Het onderzoeksrapport is een samenwerking tussen Erasmus MC, Jan van Es Instituut, LUMC, NIVEL, UMC Utrecht, Universiteit van Tilburg en TNO. Vandaag worden de resultaten gepresenteerd op het symposium 'Geboortecenrum Onderzoek' in het UMC Utrecht.
©Nationale Zorggids