Prinses Máxima Centrum vangt 4 kinderen gebombardeerd ziekenhuis Kyiv op

Vier kinderen die in het door Rusland gebombardeerde kinderziekenhuis in Kyiv verbleven, krijgen voorlopig de benodigde kankerzorg in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De kinderen worden een dezer dagen in het gespecialiseerde ziekenhuis verwacht. Dit meldt NOS.

Het grootste kinderziekenhuis van Oekraïne werd twee weken geraakt door een Russische raket. Vier mensen stierven en een deel van het gebouw zakte in elkaar. Er is geen plek meer voor kankerpatiënten, waardoor er overal in Europa wordt gezocht naar opvang. Het Prinses Máxima Centrum heeft plek voor de vier kinderen met kanker. “Als wij niet helpen, wie dan wel”, zegt bestuurslid Rob Pieters van het grootste kinderkankercentrum van Europa. Dat de kinderen er niet direct terecht konden heeft ermee te maken dat de raketinslag de toegang tot de patiëntendossiers bemoeilijkte. 

Ruim honderd kinderen uit Oekraïne in PMC

Sinds februari 2022 heeft het ziekenhuis ongeveer 120 Oekraïense kinderen opgevangen. Een groep is inmiddels weer terug naar Oekraïne na het succesvol afronden van hun behandeling. Zes patiëntjes haalden het helaas niet en zijn hier gestorven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky