‘ALS-computer’ UMC Utrecht met geïmplanteerde prothese werkt goed en lang

Een door het UMC Utrecht ontwikkelde computer met geïmplanteerde prothese voor ALS-patiënten, blijkt goed en lang te werken. Een vrouw met volledige verlamming door de spierziekte kon hierdoor zeven jaar lang met naasten en zorgverleners communiceren. Dit meldt NOS.

Patiënten die de Brain-Computer Interfaces (BCI’s) ofwel neuroprothesen gebruiken, krijgen sensoren in hun hoofd geplaatst die signalen van hersenen kunnen opvangen en doorsturen naar een computer. Deels of volledig verlamde patiënten kunnen zo hun hersenen gebruiken om onder meer de muis van een computer te bewegen. In 2015 begon het UMC Utrecht onderzoek met de vrouw die het implantaat uiteindelijk 7 jaar lang droeg en het systeem volledig zelfstandig gebruikte. “Het was gedurende meerdere jaren voor haar de enige manier om haar verzorger te waarschuwen, zowel ’s nachts als overdag.” Bijvoorbeeld bij pijn of jeuk.

Zenuwcellen 

Gedurende het jarenlange gebruik bleef de prothese goed werken, maar gaf deze er na 7 jaar toch de brui aan. Echter kwam dit niet door een verslechterde functie van het apparaat, maar doordat de ALS bij de vrouw zo ernstig was geworden dat ze de benodigde zenuwcellen in haar hersenen niet maar had om deze te bedienen.

De onderzoekers zijn tevreden met het resultaat. Mogelijk kunnen zulke prothesen over een paar jaar voor een brede groep patiënten met ALS worden ingezet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky