Jeugdzorgaanbieders wisten afgelopen jaar een gemiddelde winst van 0,1 procent te behalen. Ze staan er financieel slecht voor. Staatssecretaris Vincent Karremans voor Jeugd kan het winstpercentage niet verklaren. Hij wil dan ook dat de directie Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid de uitkomsten van het onderzoek door A-Insights nader bestudeert. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Volgens A-Insights is de gemiddelde winst van 0,1 procent tot stand gekomen na het opstellen van een top 25 van jeugdzorgaanbieders op basis van opbrengsten. Op basis daarvan is het gemiddelde berekend. “Alle cijfers zijn terug te vinden in DigiMV, het digitale portaal waar jeugdzorgaanbieders hun jaarverantwoordingen aanleveren. Dat is gewoon openbare informatie”, aldus Ayman El Hattache van A-Insights.
Hoge personeelskosten
Een verklaring voor de dalende winsten zijn de hogere kosten voor personeel. Jeugdzorgaanbieders moeten tijdelijk personeel inhuren om de tekorten op te vullen, maar doordat de tarieven van gemeente hier geen rekening mee houden lopen de winsten af. Tegelijkertijd vindt Karremans dat hier een verantwoordelijkheid ligt van de jeugdzorginstellingen en moeten ze zelf hun bedrijfsvoering en contracten met kostendekkende tarieven verzorgen.
Subsidieregeling cruciale jeugdhulp
Voor aanbieders met liquiditeitsproblemen is er de regeling ‘Continuititeit cruciale jeugdhulp’, zodat de belangrijkste vormen van jeugdhulp geboden kunnen blijven worden. Karremans wijst ook op de aankomende wet ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ die de bestuursstructuur en financiele transparantie van de jeugdzorg verbetert. Bij invoering van dit wetsvoorstel, komt er als het goed is meer duidelijkheid over de omzet en liquiditeit in de sector.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky