Mensen die als jeugdbeschermer werken, hebben gemiddeld twee keer meer cliënten dan verantwoord is. Dat stelt vakbond FNV op basis van een rondvraag onder ruim vierhonderd jeugdbeschermers. De bond eist dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) op korte termijn 400 miljoen euro uittrekt om nieuwe mensen aan te trekken in de sector. "Gaat de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur in op alle eisen dan dreigen acties", aldus FNV.
Volgens de vakbond liet eerder onderzoek zien dat een jeugdbeschermer niet meer dan acht tot negen gezinnen kan begeleiden, wil diegene op verantwoorde wijze werken. Uit de inventarisatie van FNV komt echter naar voren dat iedere voltijd professional nu gemiddeld achttien gezinnen bijstaat. Daardoor zou een gevaarlijke situatie ontstaan. De bond zegt dat 5000 nieuwe jeugdbeschermers nodig zijn om de werkdruk te verlichten.
"Het is bijna niet te bevatten wat jeugdbeschermers structureel aan werk blijken weg te stouwen en tegelijk hoe belachelijk nonchalant erop gereageerd wordt door verantwoordelijke partijen", zegt FNV-bestuurder Maaike van der Aar. "Dit is een tikkende tijdbom die ten koste gaat van cliënten, maar ook van hulpverleners die hierop onterecht op worden aangekeken."
Landelijke norm
Naast 400 miljoen euro wil de bond ook dat Weerwind met een landelijke norm komt die paal en perk stelt aan het aantal gezinnen dat een jeugdbeschermer mag begeleiden. De bond pleit voor een maximum van acht gezinnen per voltijd medewerker. Ook wil FNV dat professionals in de jeugdbescherming niet langer onder het individueel tuchtrecht vallen.
"Nu nog kunnen jeugdbeschermers zelf via het individueel tuchtrecht verantwoordelijk worden gehouden als er iets misgaat", zegt Van der Aar. "Daarmee kunnen deze medewerkers, die voor dit belangrijke beroep hebben gekozen, afgerekend worden op de gevolgen van de immense werkdruk die zij niet hebben veroorzaakt. Ze zijn, ook door de overheid, jarenlang beschadigd, genegeerd, verweesd en verwaarloosd."
Door: ANP