Uit onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis blijkt dat het gebruik van virtual reality om kinderen voor te bereiden op een operatie effect heeft op de pijnbestrijding na de operatie. In de uitslaapkamer hadden de geopereerde kinderen die met VR waren voorbereid namelijk de helft minder vaak morfine nodig. Dit meldt Erasmus MC.
Jaarlijks ondergaan ongeveer zesduizend kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Tot 70 procent van de kinderen is angstig hiervoor. Angstige kinderen werken vaak minder goed mee, kunnen meer pijn hebben na de operatie en hebben hierdoor meer pijnmedicatie nodig dan kinderen die minder bang zijn. Ook herstellen deze kinderen minder snel van de operatie.
Virtual reality helpt kinderen gewend raken
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben VR ingezet om kinderen gewend te laten raken aan het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. Ook legden een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er ging gebeuren in het VR-programma. De VR-omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Bij de 191 onderzochte kinderen werde de helft voorbereid op een operatie met virtual reality en de helft zonder.
Minder vaak morfine nodig
Na een pijnlijke KNO-operatie had slechts de helft van de kinderen die voorbereid was met VR morfine nodig als pijnstilling in de uitslaapkamer, ten opzichte van 96 procent van de kinderen die geen VR had ervaren. Morfine is een zeer sterke pijnstiller, die bijwerkingen heeft zoals braken, misselijkheid en duizeligheid. Bovendien kan morfine bij langdurig gebruik verslavend zijn. De resultaten duiden er dus op dat VR een waardevolle voorbereiding is op een operatie.
Door: Nationale Zorggids