Ouders en artsen van ernstig zieke kinderen willen meer duidelijkheid over regels voor beslissingen rond het levenseinde van kinderen tussen de 1 en 12 jaar. In uitzonderlijke situaties zou actieve levensbeëindiging mogelijk moeten zijn. Daarvoor zouden per jaar 5 tot 10 kinderen in aanmerking komen, blijkt uit onderzoek onder leiding van hoogleraar Eduard Verhagen naar beslissingen rond het naderende einde van kinderen met een levensbedreigende ziekte.
Het onderzoek geeft aan dat het gesprek tussen ouders en artsen over wensen en mogelijkheden bij een naderend einde van een kinderleven beter kunnen. Artsen willen verder vooral meer duidelijkheid over en verruiming van de mogelijkheden om het lijden in de laatste periode te verlichten. Het onderzoek is gedaan door het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG, het Erasmus MC in Rotterdam en Amsterdam UMC.
Elk jaar overlijden in Nederland ongeveer 12.000 kinderen. Zieke kinderen tussen de 12 en 16 jaar mogen beslissen over hun behandeling en kunnen met hun ouders een euthanasieverzoek doen. Voor kinderen die in het eerste levensjaar bestaat er een mogelijkheid tot actieve levensbeëindiging. Voor kinderen van 1 tot 12 jaar zijn er geen juridische mogelijkheden.
Kamer terughoudend over euthanasie bij kind
In de Tweede Kamer wordt vooralsnog terughoudend gereageerd op een onderzoek naar de mogelijkheid van euthanasie bij jonge kinderen. Partijen willen de reactie van het kabinet afwachten en de kwestie eerst in de fractie bespreken. Een aantal partijen sluit de mogelijkheid voor nieuwe regelgeving evengoed niet uit.
SGP-voorman Kees van der Staaij was het meest stellig. "Opnieuw dreigt grens verlegd te worden voor wilsonbekwamen", twitterde hij. "SGP blijft principieel tegen doden op verzoek." Kamerlid Pia Dijkstra (D66) reageerde geërgerd. "En meteen heeft Kees van der Staaij zijn oordeel al klaar. Vier jaar lang deden de kinderartsen onderzoek. Serieuze zorgen van artsen en ouders verdienen serieuze bespreking."
In gesprek
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet zaterdag weten met de onderzoekers in gesprek te zullen gaan. Het CDA wil dat gesprek en de reactie van de minister afwachten, zegt Kamerlid Harry van der Molen. "Het is een afweging tussen uitzichtloos lijden van kinderen en een verstrekkend besluit om levensbeëindiging toe te staan bij wilsonbekwamen. Die afweging maakt de fractie altijd samen."
Door: ANP