In de gewrichten van kinderen met de meest voorkomende vorm van jeugdreuma zijn afweercellen gevonden die lijken op die van hoogbejaarde mensen. Amerikaanse onderzoekers denken met deze ontdekking op het spoor te zijn van een nieuwe behandeling van reuma bij kinderen. Dat meldt Medical Facts.
Jeugdreuma is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. De aandoening komt voor bij één op de duizend kinderen. In Nederland hebben ongeveer drieduizend kinderen jeugdreuma. De meest voorkomende vorm van jeugdreuma is juveniele idiopathische artritis (JIA).
Het onderzoek uit Pittsburgh richtte zich op T-cellen (afweercellen die een rol spelen bij jeugdreuma) in gewrichtsvloeistof en bloed van 98 kinderen met JIA. Naast deze groep kinderen, met leeftijden tussen de één en zeventien jaar, werden ook gezonde kinderen onderzocht.
Opvallend was dat een derde van de T-cellen van de kinderen met JIA korte telomeren bevatte. Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen, die bij iedere celdeling een stukje korter worden. Wetenschappers denken dat veroudering optreedt als de telomeren te kort worden om de celdeling op de juiste wijze te laten verlopen. De telomeren van T-cellen bij de kinderen met jeugdreuma bleken net zo kort als bij iemand op hoogbejaarde leeftijd.
De ontdekking is bijzonder omdat hiermee voor de eerste keer is aangetoond dat vroegtijdige veroudering iets te maken kan hebben met JIA. Volgens de onderzoekers is er nog veel meer onderzoek nodig naar dit mechanisme maar is hiermee wel een aanzet gegeven tot het vinden van nieuwe mogelijkheden om de ziekte te behandelen. De uitkomsten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis and Rheumatism.
© Nationale Zorggids