16 februari 2021 om 08:00
2 minuten lezen

Zwangeren met reuma hebben baat bij nieuwe behandelstrategie Erasmus MC

Zwangere vrouwen met reumatoïde artritis (RA) hebben baat bij een nieuwe behandelstrategie die is ontwikkeld door de afdeling Reumatologie van het Erasmus MC. De nieuwe behandelstrategie is gericht op een zo rustig mogelijke ziekte in combinatie met het gebruik van nieuwe ontstekingsremmende medicijnen, zogeheten TNFa-remmers. Deze strategie leidde ertoe dat circa 90 procent van de zwangere vrouwen inderdaad een rustig ziektebeeld had in het derde trimester van hun zwangerschap. Dit meldt Erasmus MC. 

De studie naar de behandelstrategie werd uitgevoerd door arts-onderzoeker Jeroen Smeele. “In 2011 ontstond al het idee dat je vrouwen tijdens hun zwangerschap beter kunt doorbehandelen. Tegelijkertijd werd bekend dat een aantal nieuwe, betere geneesmiddelen voor reuma ook veilig zijn tijdens de zwangerschap”, schetst Smeele. 

Smeele doelt hiermee op TNFa-remmers, een zeer goed werkende, maar dure categorie geneesmiddelen, ook wel biologicals genoemd. “Het zijn medicijnen die zijn gericht op een onderdeel van het immuunsysteem. Deze middelen zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld methotrexaat, veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. 

Polikliniek kinderwens

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft daarom een polikliniek gecreëerd voor mannen en vrouwen met een kinderwens. Deze wordt door patiënten met reuma en systeemziekten uit het hele land bezocht.

Smeele: “20 Jaar geleden werd aangenomen dat reumatoïde artritis automatisch in remissie ging, zeg maar in rust, tijdens een zwangerschap. Men baseerde die aanname onder andere op het feit dat deze vorm van reuma een auto-immuunziekte is, en dat het immuunsysteem zich wel rustig móest houden omdat anders de vrucht werd afgestoten. Men staakte dus standaard de behandeling, ook omdat de toen gangbare medicatie schadelijk kon zijn voor de foetus.”

Gaandeweg lieten studies echter zien dat tot wel de helft van de vrouwen met RA actieve ziekte heeft in de periode voor en tijdens de zwangerschap. Vrouwen met actieve RA hebben minder kans om zwanger te worden en een grotere kans op zwangerschapscomplicaties. Bovendien kan langdurig actieve ziekte leiden tot blijvende schade aan de gewrichten. Smeele: “Op basis van onze vorige onderzoeken concludeerde men dus: behandel de vrouw met een kinderwens gewoon door, ook tijdens de zwangerschap.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Groente en fruit voor kant-en-klare babyvoeding veiliger? Zo zit dat

    Vandaag om 10:26
    • Kraamzorg

    I-Wall brengt ongeboren baby als hologram tot leven in Erasmus MC

    Gisteren om 12:14