DEN HAAG (Novum) - Als Turkije inderdaad naar het Europees Hof stapt in de kwestie Yunus, ziet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dat met vertrouwen tegemoet. "We zien wel of er een klacht wordt ingediend", schrijft de minister in een reactie.
Timmermans wijst erop dat Turkije als lidstaat van de Raad van Europa een klacht mag indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Sterker nog: iedere Europese burger heeft het recht een klacht tegen een lidstaat in te dienen. Turkije heeft zelf heel veel ervaring met individuele klachten opgedaan." Inwoners van Turkije stappen relatief vaak naar het Europees Hof om al dan niet vermeende misstanden in hun land aan de kaak te stellen.
De Turkse krant Sabah schreef woensdag dat Turkije via het Europees Hof wil afdwingen dat de 9-jarige Yunus wordt herenigd met zijn biologische ouders. Na zijn zaak volgen mogelijk meer zaken. Bij een bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan Nederland maakte premier Mark Rutte (VVD) vorige week duidelijk dat de pleegzorg enkel een Nederlandse aangelegenheid is.
Turkije wees toen op een internationaal verdrag op basis waarvan Nederland verplicht zou zijn om informatie over Turkse pleegkinderen te delen met Turkije. Maar dinsdag concludeerde staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn dat hier toch geen sprake van is en dat Turkije dus niet wordt ingelicht over Turkse kinderen die in Nederlandse pleeggezinnen worden geplaatst.