Celstraf voor pleegmoeder die pleegdochter iedere avond diazepam gaf

Voor het toedienen van het kalmeringsmiddel Diazepam aan haar 12-jarige pleegdochter moet een 39-jarige  vrouw 30 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, de gevangenis in. Een kinderarts trok in 2020 aan de bel toen deze zag hoe moe en suffig het meisje was. Dit meldt Rechtspraak.nl. 

De verdachte bracht haar pleegdochter naar de spoedeisende hulp omdat ze te veel zou slapen en nauwelijks naar de wc kon lopen. De pleegdochter verklaarde al snel dat haar pleegmoeder haar iedere avond een blauw pilletje gaf. Urine- en bloedonderzoek bevestigde dat het meisje diazepam en andere geneesmiddelen in haar bloed had. Waarom de vrouw het meisje zware medicatie gaf is nog altijd onduidelijk. “De rechtbank rekent het de verdachte zeer zwaar aan dat zij hierdoor het vertrouwen en de gezondheid van haar pleegdochter heeft geschaad.” Ze heeft nooit verantwoordelijkheid genomen voor haar daden en komt tot op de dag van vandaag met nieuwe verklaringen, aldus de rechters. Naast een celstraf heeft zij ook een contactverbod opgelegd gekregen en moet ze haar stiefdochter een immateriële schadevergoeding betalen.

Diefstal bejaarde buurvrouw

Ook stond de vrouw terecht voor diefstal. Drie jaar lang stal ze geld van haar bejaarde buurvrouw, die ze geregeld hielp met schoonmaken en het bestellen bij boodschappen. Bij het online bestellen van boodschappen, maakt de 39-jarige hoge geldbedragen over. Automatische betalingen voor huur en elektra van de oudere vrouw boekte ze terug en maakte ze naar zichzelf over. Het slachtoffer liep hierdoor ernstige betalingsachterstanden op. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde haar voor 16.500 euro en de rechtbank vindt ook dat het bewezenverklaarde geldbedrag terugbetaald dient te worden aan de buurvrouw.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky