Hoogleraar Ontwikkelingspsychologie Sander Begeer maakt zich zorgen om de tekorten aan ggz-professionals bij autismecentra. Het Regionaal Autisme Centrum met drie locaties in Noord-Brabant en Limburg stopt met de behandeling van volwassenen met autisme omdat er niet genoeg GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychiaters zijn. Dit meldt Skipr.
Het RAC heeft 280 mensen op de wachtlijst staan. Zij moeten nu op zoek naar een andere behandelaar, maar veel andere organisaties zijn ook gestopt met het behandelen van volwassenen met autisme of hebben ook lange wachtlijsten. Zo is het Autisme Spectrum Centrum in Amersfoort gestopt met het aannemen van cliënten met zeer complexe problemen. Daar geldt nu een wachtlijst van acht maanden.
Passende hulp nodig
Volgens Begeer zijn autismecentra van groot belang voor het diagnosticeren van autisme. Mensen die niet weten dat ze de stoornis hebben of niet de juiste hulp ervoor krijgen, kunnen tegen problemen aanlopen op school of werk. Ook kunnen ze te maken krijgen met depressies, angsten of verslavingen. “Terwijl de oplossing vaak heel eenvoudig is, zoals niet meelunchen tijdens de pauze of een hond meenemen.”
Diagnose lastiger te stellen bij volwassenen
Dat het RAC nu juist stopt met de behandeling van volwassenen met autisme is extra vervelend, juist omdat het bij hen lastiger is om de diagnose te stellen. 80 procent van de mensen met autisme heeft de diagnose pas na hun 18e gekregen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky