Lunet Zorg wil handhaving fiscus voor zijn en stopt met inschakelen zzp’ers

Omdat de Belastingdienst vanaf volgend jaar strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers heeft gehandicapteninstelling Lunet Zorg besloten geen zelfstandigen meer in te schakelen voor directe zorg aan bewoners. Alleen als de kwaliteit van zorg in gevaar komt, zal de organisatie uit Eindhoven nog zelfstandig zorgpersoneel inzetten. Vooral in de zorg is er een hoge mate van een verkapt dienstverband onder zelfstandigen. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Dit betekent wel dat Lunet binnen twee maanden de zorg anders moet regelen voor de 2.500 cliënten met een verstandelijke beperking, waarvan ongeveer de helft op locatie woont. Op dit moment is de inzet van zzp’ers op locaties flexibel. “In de teams waar de continuïteit en kwaliteit van zorg per 1 januari 2025 in gevaar komt en waarbij we dit niet intern of via andere manieren kunnen oplossen, kan het zijn dat we toch nog heel even zzp’ers inzetten”, laat de instelling weten aan de cliënten en hun familie.

Hoog verloop van personeel

De afgelopen periode moest Lunet volop gebruikmaken van zelfstandig zorgpersoneel, hierdoor is het verloop ook nog eens groter dan op andere plekken. Van de 2.500 personeelsleden, vertrokken er in 2021 en 2022 welgeteld 835. In 2 jaar tijd is het aantal openstaande vacatures flink gestegen: ruim 120 gestegen. Zzp’ers die in vaste dienst willen treden bij Lunet, worden daartoe uitgenodigd. Acht van hen zijn hier tot nu toe op ingegaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky