Belofte voor meer inclusiviteit in de sport: sport voor iedereen toegankelijk in 2030

Tijdens de landelijke Uniek Sporten Dag op de KNVB Campus in Zeist hebben 56 organisaties zich officieel verbonden aan de ambitie om sport in 2030 volledig toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Deze belofte is onderdeel van de strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030’, die het afgelopen jaar is opgesteld. Het doel is om drempels weg te nemen en toegankelijke sportfaciliteiten en financiële ondersteuning voor hulpmiddelen te faciliteren. Dit meldt de KNVB.

De betrokken organisaties hebben zich verplicht om te werken aan één of meerdere thema’s uit de strategie, zoals vanzelfsprekende sportopties voor kinderen en volwassenen met een beperking, stroomlijning van het classificatieproces van sporters met een beperking en verbeterde voorzieningen voor topsporters met een handicap. Staatssecretaris Vincent Karremans benadrukte het belang van sport voor iedereen: "Sport maakt het leven leuker. Door te sporten zit je lekkerder in je vel, in je hoofd en het geeft je zelfvertrouwen. Iedereen moet kunnen profiteren van de kracht van sport. Daarom moeten we de drempels wegnemen.”

Concrete stappen richting een inclusieve sportwereld

De belofte vraagt van alle partijen om samen te werken en de bestaande voorzieningen te verbeteren. Dit betekent het waarborgen van hulpmiddelen, vervoer en financiële ondersteuning, zodat mensen met een handicap toegang hebben tot passende sportmogelijkheden in elke levensfase. Ook is er aandacht voor jeugdsport, volwassenensport, en talentontwikkeling in de paralympische sport.

Missie voor 2030

In de komende vijf jaar ligt de focus op het afstemmen van vraag en aanbod in de sportwereld. De aangesloten organisaties willen zorgen dat kinderen en volwassenen met een handicap volop sportmogelijkheden hebben, op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Het einddoel? Een samenleving waarin sport voor mensen met een beperking in 2030 net zo vanzelfsprekend is als voor mensen zonder een beperking.

Lees onderaan dit artikel welke 56 organisaties zich hebben aangesloten bij deze ambitieuze belofte.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky