Deze twee regio’s houden groei van aantal garantiebanen wél vast

Uit de meest recente cijfers van het UWV blijkt dat Noord-Holland Noord en Zwolle de enige twee regio’s zijn die de groei van het aantal garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking weten vast te houden. Noord-Holland Noord is zelfs koploper en wist in het eerste kwartaal van 2024 twaalf extra garantiebanen te creëren. In totaal realiseerde de regio 27 procent (970) meer garantiebanen dan de regionale doelstelling. Dit meldt Regio Noordkop.

Binnen banenafspraak hebben het kabinet en werkgevers afgesproken extra banen te creëren voor mensen met een beperking. Deze banen zijn bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking, Wajongers of mensen in de Participatiewet met een arbeidsvermogen van 20 tot 80 procent. Dat de regio’s Noord-Holland Noord en Zwolle koplopers zijn komt volgens het UWV door hun samenwerking met het Entree-onderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs en het Praktijkonderwijs.

Landelijke afname van 1,2 procent

Landelijk nam het aantal garantiebanen in het eerste kwartaal van 2024 af met 1.989. Dat is -1,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van het jaar ervoor. In Nederland moeten er voor het einde van dit jaar 115.000 extra banen worden gecreëerd. Het aantal staat nu op 'slechts' 85.000. In Noord-Holland Noord zijn er dus wél banen bij gekomen; twaalf in totaal. Sinds 1 januari 2023 heeft de regio 4.606 garantiebanen weten te realiseren en zit ook dit jaar boven de doelstelling.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky