Ruim 200 meldingen over discriminatie op grond van handicap

College voor de Rechten van de Mens ontving in de eerste helft van 2024 211 meldingen over discriminatie op de werkvloer grond van handicap en chronische ziekte. De meeste discriminatiemeldingen gingen echter over het geslacht. Er kwamen 206 meldingen binnen over de discriminatiegrond ras. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens. 

Bij het mensenrechtencollege zijn 312 oordelen aangevraagd, waarvan 86 op grond van handicap en chronische ziekte, 59 op grond van geslacht en 48 op grond van ras. In 52 zaken is een oordeel uitgesproken, waarbij in ruim de helft van de gevallen discriminatie werd vastgesteld. Veel organisaties waarbij discriminatie is vastgesteld, volgen de aanbevelingen van het College voor de Rechten van de Mens op.

Nieuw beleid

Een voorbeeld hiervan is de opvolging van een instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz), die een vrouw discrimineerde op grond van handicap en chronische ziekte. De kliniek weigerde haar assistentiehond. Na het oordeel stelde de organisatie een nieuw beleid op, waarin staat dat hulphonden wél welkom zijn. Een plan dat daarop volgde informeerde medewerkers hierover. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky