VN-comité stelt overheid 6 uur lang vragen over VN-Verdrag Handicap

De Nederlandse overheid kreeg donderdag zes uur lang vragen van een VN-comité over de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap. Hieraan voorafgaand heeft een delegatie van belangenbehartigers gesproken met het comité, waarbij ze hun belangen konden inbrengen. Volgens Ieder(in) was dit goed terug te zien in de scherpe vragen aan de overheid. Dit meldt Ieder(in). 

Vicky Maeijer is sinds 2 juli staatssecretaris van Volksgezondheid, met in haar portefeuille de gehandicaptenzorg, langdurige zorg en beleid voor mensen met een beperking. Omdat zij deze week niet in  Geneve kon zijn, heeft zij directeur-generaal Carsten Herstel voor Langdurige Zorg in haar plaats gestuurd. Hij was er delegatieleider, ook namens andere betrokken ministeries.

Nationale Strategie 

Carsten zei tijdens de hoorzitting volledig achter het VN-Verdrag Handicap en de doelen van het VN te staan. Nederland zal het verdrag volgens hem volledig  realiseren, samen met mensen met een beperking en hun belangenbehartigers. Mensen met een beperking hebben nog altijd belemmeringen in hun dagelijks leven en de overheid heeft de Nationale Strategie in het leven geroepen om deze belemmeringen weg te nemen.
Aan het begin van de hoorzitting vroeg het VN-comité meteen op welke termijn de Nederlandse overheid het facultatief protocol zal ratificeren. Ratificatie betekent dat het comité klachten mag afhandelen van personen die vinden dat zij slachtoffer zijn van schending van het VN-verdrag door een staat, mits er in hun eigen land geen mogelijkheden voor zijn. Verder gingen de vragen van de VN over de verschillen tussen gemeenten.

Verschillen tussen gemeenten

Leden van het comité zien dat Nederland zwaar leunt op besluiten van afzonderlijke gemeenten. Zij vragen vroegen zich af waarom deze besluiten niet voor alle gemeenten en haar inwoners gelden en of Nederland hierin wel haar verantwoordelijkheid neemt. Volgens het College voor de Rechten van de Mens moet de overheid de leidende rol nemen.

VN-rapport

Niet alle onderwerpen kwamen tijdens de hoorzitting aan bod. Zo bleven onderwerpen als immigratie en inkomenspositie tijdens het gesprek buiten beschouwing, maar zijn deze wel opgenomen in het rapport van het VN-comité dat naar verwachting half september wordt gepubliceerd. Hier moet Nederland dan mee aan de slag en haar verbetermaatregelen voorleggen aan de VN.

Door: Nationale Zorggids