VN-comité start onderzoek naar uitvoering VN-Verdrag Handicap in Nederland

Het onderzoek van het VN-comité naar de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap gaat vandaag van start. Wat doet Nederland in het kader van het verdrag voor mensen met een beperking en wat kan er beter? Dit meldt RTL. 

Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben volgens de wet recht op gelijke behandeling en participatie in de maatschappij. Dit is vastgelegd in de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, de Grondwet en in het VN-Verdrag Handicap. Sinds 8 jaar is dit verdrag geratificeerd. Maar in hoeverre houdt Nederland zich hieraan? Dat moet blijken uit regulier onderzoek van het VN-comité dat enkele weken duurt. Vandaag gaat het onderzoek van start met een hoorzitting in Genève, waar onder meer afgevaardigden van Per Saldo en Ieder(in) bij zijn.

Situatie structureel verslechterd

Ieder(in) denkt dat de Verenigde Naties met genoeg verbeterpunten zal komen. Belangenorganisaties trokken eerder al aan de bel omdat de positie van mensen met een beperking zeker niet verbeterd en zelfs structureel verslechterd is. De vrees is dat de situatie alleen maar verergert als de overheid de geplande bezuinigingen op onder meer de gehandicaptenzorg doorzet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky