Project 'Toegankelijke politiek' voor mensen met beperking bijna van start

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat binnenkort van start met het project ‘Toegankelijke Politiek’. Doel van het project is het stimuleren politieke participatie van mensen met een beperking. Op dit moment zijn er naar verhouding maar weinig mensen met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking in de politiek. Deelnemers krijgen een online training, begeleiding en coaching die hen moet helpen bij politieke betrokkenheid. Het project gaat in september 2024 van start en loopt tot mei 2026. Vanwege het grote aantal geïnteresseerden is inschrijven niet meer mogelijk. Dit meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). 

Project ‘Toegankelijke Politiek’ heeft als doel om deelnemers te informeren over democratie en politiek. Op basis daarvan kunnen ze zelf de beslissing maken om hier een bijdrage aan te leveren, bijvoorbeeld als lid van een klankbordgroep, steunfractie of politieke partij. Uiteindelijk zouden mensen met een beperking er ook voor kunnen kiezen om zich beschikbaar te stellen als kandidaat raadslid voor de gemeenteraadsverkiezingen. Deze verkiezingen worden in maart 2026 gehouden.

Training, coaching en begeleiding

De training wordt gedurende drie tot vier avonden aangeboden, waarna een persoonlijk plan wordt opgesteld. Daarna worden een coach en begeleider aangesteld die ondersteuningen bij de uitvoering van het plan. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij deelnemers er ervaringen en kennis kunnen delen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky