Inclusieve kunstervaringen voor kinderen met beperking tijdens De Betovering

Kinderen met een beperking kunnen dit jaar volop genieten van het kinderkunstfestival De Betovering, dat streeft naar toegankelijkheid voor iedereen. Dit jaar zijn er extra voorzieningen voor kinderen met een visuele, auditieve of verstandelijke beperking, zodat ook zij voorstellingen kunnen bijwonen en kunnen deelnemen aan workshops. Dit meldt De Betovering.

Voor kinderen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn, zijn er speciale voorstellingen met tolken. Bij het bewegingstheater HEBBES (4+) en de komedie ER STAAT EEN OLIFANT BIJ DE BUSHALTE (6+) is een blindentolk aanwezig die live audiodescriptie verzorgt. Zo krijgen de kinderen meer inzicht in het decor en de kostuums. Ook kunnen zij deelnemen aan een 'meet & feel'-sessie om de voorstellingen letterlijk te voelen.

Gebarentolken bij twee voorstellingen

Daarnaast biedt De Betovering voorstellingen met gebarentolken, zoals de muzikale voorstelling SMAAKSPOKEN (5+). Hier zorgen twee tolken, in samenwerking met De Visuele Muziekacademie, ervoor dat de muziek en de teksten toegankelijk zijn voor dove en slechthorende kinderen. Ook de voorstelling SO LONG, SWEETWATER (8+) biedt deze gebarentolkfaciliteit.

Aangepaste workshops

Voor kinderen met een verstandelijke beperking worden er aangepaste workshops georganiseerd bij KOO in Het Koorenhuis. Zo kunnen zij in alle rust en ruimte graffiti spuiten of djembé leren spelen. De workshops zijn ook toegankelijk voor broertjes en zusjes.

Om kinderen met sensorische overprikkeling extra comfort te bieden, zijn er op verschillende locaties rustruimtes ingericht, zoals de Russsthut in Amare en een aparte ruimte in de Koninklijke Schouwburg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky