Mensen met een beperking ervaren veel discriminatie op de woningmarkt, blijkt uit onderzoek van Movisie en het Verwey-Jonker Instituut. Zij krijgen geen woning toegezegd vanwege hun beperking, mogelijk door bestaande vooroordelen. Ook krijgen mensen met een beperking lang niet altijd de benodigde aanpassingen in hun woning, waardoor zij er niet volledig kunnen functioneren of moeten verhuizen. “Dit tast hun vrijheid aan om zelf te kiezen waar zij wonen, een recht dat is vastgelegd in het VN-Verdrag Handicap”, aldus Hanneke Felten van Movisie. Dit meldt Movisie.
De woningtekort in Nederland treft mensen met een beperking extra hard, zo lijkt het. Dit komt voornamelijk doordat veel woningen voor hen niet toegankelijk zijn of worden gemaakt. Volgens Movisie is Nederland nog ver weg van een design for all-woningmarkt. Veel woningen die wél toegankelijk zijn, zijn ook nog eens enkel beschikbaar voor 55-plussers. Hiermee wordt er vanuit gegaan dat vooral 55-plussers een beperking hebben. “Dat is uiteraard onjuist en komt mogelijk voort uit een stereotiep beeld”, zegt Felten.
Slachtoffers doen vaak geen melding
Meldingen van slachtoffers helpen discriminatie aan het licht te brengen, maar mensen doen vaak geen melding omdat ze denken dat het niet zinvol is, niet zeker weten of ze gediscrimineerd worden of er geen energie voor hebben. Maar volgens Felten is het van groot belang om discriminatie op de woningmarkt actief op te zoeken. Oplossingen als correspondentietests via bijvoorbeeld mystery calls of praktijktests zouden hiervoor ingezet kunnen worden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky