Na een lobby van belangenorganisatie Ieder(in) is de Regeling energietoeslag in 2023 aangepast. Bewoners van wooninitiatieven met een laag inkomen hebben nu meer kans op toeslag van hun gemeente. Dit meldt Ieder(in).
De belangenorganisatie voor mensen meteen beperking of chronische ziekte ontving vorig jaar veel meldingen van bewoners van wooninitiatieven dat zij geen energietoeslag kregen. Omdat ze in een zorginstelling zouden wonen, hadden ze hier volgens gemeenten geen recht op. Bewoners van instellingen werden in 2022 namelijk van de energieregeling uitgesloten. Nu zijn bewoners van een wooninitiatief niet zomaar bewoners van een instelling, omdat ze zelf hun huur en energiekosten betalen. Daarom hebben zij volgens Ieder(in) ook recht op toeslag.
Aangepaste regels
Dit najaar is de nieuwe regeling energietoeslag met aangepaste en verduidelijkte regels gepubliceerd. Bij het scheiden van wonen en zorg waarbij bewoners zelf opdraaien voor hun energiekosten, hebben zij recht op energietoeslag. Betaalt de zorginstelling de energiekosten, dan mogen gemeenten de aanvraag weigeren. Uiteindelijk behouden gemeenten wel hun beleidsvrijheid, wat betekent dat zij zelf beslissen hoe ze de energieregeling vormgeven. Dit betekent dus dat er verschillen zullen zijn tussen hoe gemeenten de toeslag toekennen. Mogelijk is ook niet het volledige bedrag van 1.300 euro beschikbaar, omdat veel gemeenten in de lente al 500 euro hebben toegekend volgens de oude regeling. Per aanvrager is er daarom soms nog 800 euro te vergeven.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky