Het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat aan het werk is, ligt hoger dan verwacht werd. Momenteel heeft het bedrijfsleven 45.000 banen gecreëerd voor deze doelgroep, wat 15.000 boven de tussentijdse doelstelling ligt. De overheid moet 25.000 banen creëren maar loopt fors achter. Daarom is besloten om de doelen voor het bedrijfsleven en de overheid samen te voegen. In 2026 moet het doel van 125.000 banen behaald zijn. Dit meldt Trouw.
De cijfers van de hoge tussentijdse resultaat werden deze week bekend gemaakt op de verjaardag van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid. Hoewel aanjager Aart van der Gaag, werkzaam bij werkgeversorganisatie VNO-NC, dat een mooie prestatie vindt, is het nog altijd belangrijk om met dezelfde inzet door te werken. Volgens Van der Gaag heeft slechts 10 procent van het bedrijfsleven mensen met een arbeidsbeperking aangenomen. Dat houdt in dat de overige 90 procent nu aan zet is om mensen met een beperking in dienst te nemen.
Solitaire aanpak
Dat bedrijven in Nederland meer mensen aannemen dan de overheid, komt volgens de man vooral door de solitaire aanpak. “De last is over iedereen verdeeld.” Er zijn werkgevers die zich als pionier opstellen en mensen met een arbeidsbeperking aannemen. “Dat worden automatisch ambassadeurs die de rest aansteken.”
Hoogwaardig werk
En de overheid kan wel wat van dat soort ambassadeurs gebruiken, want het wil nog niet vlotten om ook in die sector mensen aan het werk te krijgen. Binnen de overheid wordt gedacht dat er geen plek is voor deze doelgroep omdat er alleen hoogwaardig werk te vinden is. Er wordt gezegd dat er geen faciliteiten zijn om in de extra zorg te voorzien en dat de schoonmaak bijvoorbeeld wordt uitbesteed. Schoonmakers met een arbeidsbeperking vallen dan niet onder de overheid, maar onder het schoonmaakbedrijf.
Toch moet er niet gevreesd worden dat er geen hoger opgeleide mensen met een arbeidsbeperking zijn. “Het zijn vooral bedrijfstakken als banken en het verzekeringswezen die doorhebben hoeveel talent er in die hele groep zit. En die dat talent vervolgens inhuren.” Bovendien kan iedereen ziek worden, ongeacht leeftijd en opleiding. Er is geen reden om er bij voorbaat vanuit te gaan dat er geen geschikte kandidaten zijn voor de overheid.
Door: Nationale Zorggids