Kleine gespecialiseerde logeervoorzieningen voor kinderen met een ernstige beperking of psychische stoornis kunnen blijven bestaan. De regels omtrent logeeropvang die opgenomen zijn in de Wet langdurige zorg worden namelijk versoepeld. Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) aan de Kamer, zo meldt Skipr.
NZG
Van Rijn versoepelt regeling logeeropvang gehandicapten
-Om ouders even te ontlasten van de zware zorg voor hun gehandicapte kind, zijn er voorzieningen waar de ouders het kind heen kunnen sturen voor een logeerpartij. Het kind verblijft dan een tijdje in een logeeropvang. Hiervoor wordt dan via een persoonsgebonden budget (pgb) betaald.
Bij invoering van de Wet langdurige zorg is deze regeling, die onderdeel is van deze wet, aangepast. Toen de regeling nog onder de AWBZ viel, werd deze vaker misbruikt. Zo werd bijvoorbeeld voor het hele gezin een vakantiehuisje vanuit het pgb van de budgethouder bekostigd, in plaats van alleen voor het kind. De regels zijn daarom in de Wet langdurige zorg aangescherpt.
Een neveneffecten van deze regeling bleek echter dat het voor kleinschalige logeervoorzieningen veel moeilijker werd om het hoofd boven water te houden. Zij kunnen moeilijk aan de nieuwe eisen voldoen en dreigen daardoor te moeten sluiten. Staatssecretaris Van Rijn heeft echter besloten de regels te versoepelen en daardoor wordt het voortbestaan van deze kleine logeervoorzieningen niet meer bedreigd. Zorgkantoren controleren of er geen misbruik gemaakt wordt.
© Nationale Zorggids